A vállalkozás indítása összetett folyamat és szükséges átgondolni az alapítást megelőzően azokat a lépéseket, buktatókat, amelyen a vállalkozás további működése, sikere alapulhat.

Ha a leendő vállalkozó kiválasztotta milyen jellegű tevékenységgel kíván foglalkozni a továbbiakban és megkezdi a tevékenységét, a számára legmegfelelőbb adózási módszert kell kiválasztani, amely miatt minden esetben érdemes könyvelőhöz fordulnia.

  • Az első kérdés, amelyet el kell dönteni az alapításnál, hogy milyen formában végzi tevékenységét a vállalkozó, vagyis egyéni vállalkozást alapít, betéti társaságot, netán korlátolt felelősségű társaságot. Azalapítás költségei eltérőek, az egy egyéni vállalkozás megindításánál nincs illeték, vagy egyéb eljárási díj és költség. Cégalapításánál azonban ezzel számolni szükséges.
  • Ha a leendő vállalkozó rendelkezik 36 órát elérő munkaviszonnyal, más néven főállással, az esetben sem egyéni vállalkozóként, sem társas vállalkozóként nem kell havi szinten fizetnie saját maga után a járulékokat. Kizárólag a nyereséget szükséges leadóznia. Ha a leendő vállalkozó rendelkezik esetlegesen részmunkaidős állással, érdemes lehet kibővíteni a részidőt heti 36 órára.
  • Amennyiben a vállalkozó bevétele feltehetőleg 6 millió Ft alatt marad, akkor érdemes alanyi áfamentességet és kisadózói módot (KATA) választania, ha a tevékenységi kör ezt lehetővé teszi. Ha azonban a tevékenység jellegénél fogva feltehetőleg átlépi ezt a határt, áfakörrel kell indítani a vállalkozást.
  • A KATA értékhatár megállapításánál is fontos előre kiszámolni, hogy mennyi lehet a bevétel, mivel a 6 millió Ft feletti bevétel 40%-kal adózik.
  • Szükséges megállapítani a várható költségek mértékét, mert ez alapján kalkulálható, hogy milyen kiadásokkal és mekkora nyereséggel működik a vállalkozás.
  • Fontos megválasztani a székhelyet, telephelyet, amely az iparűzési adó mértéke szempontjából bír jelentőséggel, mivel az adó mértéke településenként eltérhet.
  • Meg kell határozni, hogy milyen alaptőkével rendelkezik a vállalkozó, mert elképzelhető, hogy pl.: Kft. alapításhoz nem rendelkezik megfelelő mértékű készpénzzel, azonban apport formájában rendelkezésre állnak a szükséges és megfelelő értékű javak.

Fentiek alapján megállapítható, hogy alapos körültekintést, valamint előkészítést igényel egy vállalkozás elindítása és ezen okból érdemes segítséget kérni hozzáértő szakembertől, főként könyvelőtől, aki hatékony útmutatást adhat, hogy ne kerüljön feltétlenül magasabb összegbe a vállalkozás indítása, továbbá üzemeltetése, mint az indokolt.

Németh-Bojtor Imola