10 tipp a könyvelőválasztáshoz

das_konyveles_10_tipp_konyvelovaltashoz

das_konyveles_10_tipp_konyvelovaltashoz

Ha úgy érzi, tökéletes a terméke vagy szolgáltatása, kiváló a marketingstratégiája, optimalizálta a vállalkozással kapcsolatos folyamatokat, még akkor sem dőlhet hátra: a nem megfelelő könyvelő rengeteget ronthat vállalkozása eredményességén, ezért mindenképpen ajánljuk az Ön igényeinek leginkább megfelelő könyvelő kiválasztását.


Összeszedtük a 10 leghasznosabb tippet a könyvelőválasztáshoz

  1. Ha már van könyvelőnk, de nem bízunk benne, nincs kielégítő kommunikáció, esetleg bírságot is kapunk, ne halogassuk tovább a döntést, váltsunk könyvelőt, akár év közben is! A halogatásnak komoly ára lehet, ezért, ha meghoztuk a döntést, legyünk következetesek a kivitelezést illetően!
  2. Ha most indítunk vállalkozást, a jó könyvelő megtalálása kulcskérdés! Egy jó könyvelő megtalálásával és kiválasztásával hosszú távon rengeteget spórolhatunk. Érdemes tehát körültekintően körbejárni ezt a kérdést, mielőtt döntünk.
  3. Találjuk meg a cégünk igényeinek megfelelő könyvelőt: olyan szolgáltatót válasszunk, akinek ez a szakterülete (például cégméret, adózási mód, tevékenység alapján).
  4. A könyvelőnk olyan ember legyen, akiben megbízunk: fontos a szakértelme, hozzáállása és a szimpátia. Ne sajnáljuk az időt – döntés előtt – egy-egy hosszabb beszélgetésre, interjúra a lehetséges jelöltekkel! Ezeken az interjúkon gyűjtsünk személyes benyomásokat, érdeklődjünk az együttműködés módjáról, képzeljük el, mennyire tudunk együtt dolgozni a jelölttel!
  5. Ne csak ár alapján döntsünk! A nyújtott munka minősége fontosabb! A kiválasztás során, kérjünk referenciát a szóba jöhető jelölttől, illetve kérdezzük szakmai múltjáról, tapasztalatairól!
  6. A könyvelési munkáról feltétlenül készüljön szerződés, mely a felek kötelezettségeit és felelősségvállalását rögzíti. Sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha szerződésben rögzítjük az együttműködés feltételeit, hiszen így a könyvelő jogi értelemben is számon kérhetővé válik, ami egy esetleges konfliktushelyzetben (pl. egy adóellenőrzés során) egyszerűsíti a felelősség megállapítását.
  7. A könyvelőnek (könyvelő cégnek) legyen szakmai felelősségbiztosítása! A felelősségbiztosítás pénzbe kerül. Ugyanakkor amelyik könyvelő nem áldoz erre, azt aligha lehet komolyan venni.
  8. Ha megtaláltuk az új megfelelő könyvelőt, ne felejtsük el felmondani az előző könyvelési szerződésünket! Figyeljünk, hogy a szerződésünk felmondásakor mindig tartsuk be a hatályos jogszabályokat és a szerződésben foglalt felmondási feltételeket! Ügyeljünk rá, nehogy a könyvelőváltás miatt esetleg elmulasszunk valamilyen fontos bevallási határidőt.
  9. Amikor elhozzuk az anyagokat a régi könyvelőtől, átadás-átvételi jegyzőkönyvben listázzuk a dokumentumokat, és felelősségvállalási nyilatkozatot is célszerű készíteni. A nyilatkozatban pontosan tisztázzuk, hogy meddig terjed a régi könyvelő felelősségi köre és hol kezdődik az új felelőssége!
  10. Igény szerint az új könyvelőt megbízhatjuk a régi könyvelés hibáinak kijavításával is! Így amellett, hogy a jövőben jó kezekbe kerül a cégünk, a régi hibák miatt sem kerülhetünk bajba.

Könyvelőváltáson gondolkodik? Tanácsra van szüksége?

Lépjen kapcsolatba szakértőinkkel!

DÍJMENTES TANÁCSADÁST KÉREK!

AKCIÓ