Adókedvezmények a társasági adóban III.

Beautiful skyscraper with architecture and glass window exterior of building around business area in the city

ADOMÁNY ÉS TÁMOGATÁS KEDVEZMÉNYE

A közhasznú szervezetek támogatása révén a vállalkozások nem csak a számukra fontos célokat támogathatják, de ehhez kapcsolódóan kedvezményre is jogosultak az alábbiak szerint.

 

Milyen célokra adható?

  1. a közhasznú szervezetnek a közhasznú tevékenysége támogatására
  2. a Magyar Kármentő Alapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Kárenyhítési Alapnak önkéntesen, nem jogszabályi kötelezés alapján
  3. a felsőoktatási intézménynek felsőoktatási támogatási megállapodás keretében

Milyen formában adható?

Bármely formában: pénz, eszköz átadása, szolgáltatás nyújtása.

Miből vehető igénybe?

Az adózás előtti eredményt csökkentő tételként vehető figyelembe.

Mennyi a mértéke?

  • cél esetén a nyújtott adomány összegének 20 százaléka, illetve tartós adományozási szerződés esetén az adomány összegének 40 százaléka
  • és 3. cél esetén a juttatás, eszköz, szolgáltatás bekerülési értékének 50 %-a

Van-e korlát az összegre?

A fenti kedvezmények együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig vehetők figyelembe.

Milyen egyéb feltételnek kell megfelelni?

Az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésére akkor jogosult, ha rendelkezik a közhasznú szervezet, a Magyar Kármentő Alap, a Nemzeti Kulturális Alap vagy a felsőoktatási intézmény által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással.

Mire kell még figyelni?

Az adomány összege a kedvezmény igénybevétele mellett költségként is elszámolható, ha az vállalkozó rendelkezik az adományban részesülő szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással. (Az igazolás birtokában a támogatás összegét a vállalkozás üzleti célú költségeként ismeri el a jogszabály.)

 

Érdemes tehát a kiválasztott, támogatni kívánt alapítvánnyal, közhasznú szervezettel tartós adományozási szerződést kötni!

 

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

 

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


AKCIÓ