Adónem váltási javaslatok

A jelenlegi forgalmi információink alapján egyes ügyfeleink részére már jeleztük korábban adónem váltási javaslatainkat a 2020-as évre vonatkozóan.  

Ugyanakkor alább részletezünk pár adónem váltási lehetőséget, amit áttekintve a jövő évi várható forgalmi adatok alapján érdemes lehet fontolóra venni a váltást.

  • Alanyi mentes státusz alóli átjelentkezés ÁFA körbe: akkor lehet érdemes áfa körbe bejelentkezni, ha a vállalkozás ügyfelei rendelkeznek áfa levonási jogosultsággal (vállalkozások a vevők), valamint maga a vállalkozás is számol el jelentős értékben áfás számlákat költségként.

A tárgyévet megelőzően kell a változást bejelenteni.

  • ÁFA körből átjelentkezés alanyi mentes státuszba: ez kedvező azok esetében, akiknek a következő naptári évben (2020.) a várható adatok alapján az éves árbevétele nem haladja meg az alanyi adómentesség választásának feltételeként meghatározott összeget, és 2019. évben sem lépte át a 12 millió forintos értékhatárt, továbbá ügyfelei többnyire adólevonásra nem jogosultak (pl. magánszemélyeknek értékesít)

KIVA adónemre való áttérés: ez az átjelentkezési lehetőség azon vállalkozás esetében kedvező főként, ahol a várható nyereségből kivenni szándékozott összeg (osztalék) alacsonyabb, mint az éves bérköltségként elszámolt összeg.

A teljes cikkből választ kaphat a fenti kérdésekre.
A cikk első részét itt találja.

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


Jogi kérdésekről anyacégünk oldalán:  www.das.hu olvashat bővebben.

AKCIÓ