Adótörvény változások 2019-re

A Pénzügyminisztérium javaslata  a 2019. évi adótörvényekre, a tervezett változások fókuszában az adóadminisztráció radikális csökkentése, az egyszerűsítés és a megkezdett adócsökkentés folytatása szerepel.

Cégeknek, vállalkozóknak

– az egyéni vállalkozók szja bevallási tervezetét a jövőben az adóhatóság is elkészíti, így a bevallási határidejük is május 20-ra módosul.

– átláthatóbbá válik a cafetéria szabályozása is, hogy a vállalatok szabadon elkölthető pénzt adjanak munkavállalóiknak. Emiatt csak SZÉP-kártyán lehet majd kedvezményes közteher mellett béren kívüli juttatást adni.

a munkáltató akkor is átvállalhatja, ha a bölcsődei, óvodai térítési díjakat,az intézmény a szülők nevére állítja ki a számlát.

– a saját jogú nyugellátásban részesülő, dolgozó nyugdíjasok után a munkaadóknak nem kell majd  megfizetniük a 19,5 százalékos szociális adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást.

kibővül a szociális hozzájárulási adóból kedvezményhez jutó megváltozott munkaképességűek köre.

továbbfejlesztik az energiahatékonysági kedvezmény rendszerét a társasági adóban.

– a társasági adó egyszerűsítései közé tartózó: hogy a civil szervezetek esetében elismert költségnek minősül az ingyenes juttatás miatt elszámolt ráfordítás, ha a civil szervezet nyilatkozik arról, hogy azt nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta.

– a fejlesztési tartalék értékhatáráról szóló előírások is enyhülnek, január 1-től 500 millió forint helyett tízmilliárd forint kerülhet a szabály határa alá.

A törvényjavaslat lehetővé teszi a kutatási és kísérleti fejlesztési szolgáltatások esetében alkalmazható adóalap-csökkentő tétel megosztott érvényesítését.

– a kisvállalati adót alkalmazók bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó belépési mérleghatár 500 millió forintról egymilliárdra, az adóalanyiság megszűnését eredményező bevételi értékhatár pedig egymilliárd forintról hárommilliárdra nő. Az indítvány egyértelműsíti, hogy megszűnik a kisvállalati adóalanyiság, amennyiben az érintettek megváltoztatják az üzleti év mérlegfordulójának napját.

az eva adóformát utoljára 2018. december 20-lehessen választani. Azok, akik addig áttérnek az eva-ra vagy most is annak hatálya alá tartoznak, a továbbiakban is használhatják majd ezt az adónemet.

az eljárási bírság kivezetésével is egyszerűsítő a vámigazgatás.

az önkormányzatok az iparűzési adó kedvezményeivel ösztönözhetik arra a vállalkozásokat, hogy náluk telepedjenek le.

a bevándorlást segítő tevékenységet anyagilag támogató szervezeteknek a támogatás összege után 25 százalékos különadót kell fizetniük.

megszüntetik a 75 százalékos különadót, a hitelintézeti különadót és a kulturális adót.

A számviteli törvény kiegészül a könyvvezetés pénznemére, a negatív kamat számviteli elszámolására, valamint a támogatásként kapott összegek időbeli elhatárolására vonatkozó előírásokkal

Magánszemélyeknek

elektronikus úton is kitölthetik az adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozataikat, amelyet az ügyfélkapun keresztül nyújthatnak be: családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a személyi kedvezmény érvényesítését és a költségek figyelembevételét szolgáló nyilatkozat.

ingatlanjainak bérbeadás utáni adminisztrációs terhek is csökkenek, mert nem kell bevételként figyelembe venni a bérlő által fizetet rezsiköltséget.

– 2019. január 1-jétől 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól. A kedvezmény átutalásonként értendő!  A jövő évtől már csak a 20 000 Ft feletti részt terhelné az illeték (0,3%) a lakossági ügyfelek átutalásai esetében.

Még több információ

Forduljon hozzánk bizalommal. Munkatársaink tanácsot adnak az új  2019. évi adótörvények alkalmazására. Keresse fel vállalkozásának ügyeivel kapcsolatos adótanácsadás, adóoptimalizálás szolgáltatásunkat.

Ügyfeleinkkel rendszeres a kommunikációnk és igény szerint jelentéseket és kimutatásokat is készítünk. A felmerülő kérdéseket megválaszoljuk, nálunk az adótanácsadás része az alapszolgáltatásnak!

AKCIÓ