ÁFA fizetés alanyi mentesként? Lehet, hogy az Ön cégét is érinti az ÁFA?

business man financial inspector and secretary making report, calculating or checking balance. Internal Revenue Service inspector checking document. Audit concept

Az ÁFA tv. Alapján lehet bevallási és befizetési kötelezettsége egy alanyi adómentességet választó társaságnak is!

Március 20. a február havi áfa bevallás beadási határideje, ennek kapcsán hívjuk fel a figyelmét az alábbiakra.

Forduljon időben a könyvelőjéhez tanácsért, ha külföldi ügyletet tervez, vagy ha tárgyi eszközt értékesít!

A két említett eset a leggyakoribb oka, ha egy egyébként alanyi mentességet választó (vagy akár éppen „tárgyi” mentes tevékenységet folytató) cégnek áfa bevallási kötelezettsége keletkezik.

Nézzük meg a két példát kicsit közelebbről.

Ma már a cégek többsége igénybe vesz valamilyen internetes reklám szolgáltatást, mint pl. a Google Adwords, vagy a Facebook hirdetések. Ezen cégek jellemzően az EU-n belül letelepedett vállalkozások, és mint ilyenek a tőlük vásárolt hirdetés közösségen belüli ügyletnek minősül.
A magyar vállalkozásoknak KI KELL VÁLTANIUK  a KÖZÖSSÉGI ADÓSZÁMot mielőtt ilyen szolgáltatást  igénybe vesznek! A vásárlás során megadva ezt a közösségi (EU) adószámot, az eladó már áfa mentesen (EU fordított áfás) fog számlázni.
Ez az áfa alanyoknak kedvező, hiszen nettó összeget fizet a szolgáltatásért, és a bevallásában normál esetben feltünteti fizetendő és levonható áfaként is a megfelelő összeget.
Áfa mentes státuszú társaságok esetén azonban a fizetendő áfát ténylegesen meg kell fizetni, nem csak bevallani, mivel levonásra nem jogosult.
Erről a fizetendő adóról pedig az igénybevételt követő  hónap 20-ig el kell készíteni és benyújtani az 1965 áfa bevallást és a 19A60 adatszolgáltatást is.

A másik tipikus eset, amire a cégvezetők általában nem gondolnak, de sokszor sajnos, még a könyvelők sincsenek tisztában vele: a tárgyi eszköz értékesítés áfa köteles!
Így ha áfa mentes státusza mellett a vállalkozásában használt TÁRGYI ESZKÖZT ÉRTÉKESÍT, akkor egyrészt figyeljen a MEGFELELŐ SZÁMLA kiállításra (27% ÁFÁval). Másrészt a fizetési kötelezettség mellett egy utólagos levonási jog is felmerülhet, ha az ingóságot 5, az ingatlant 20 éven belül értékesítik.

Gondolja át, hogy az ön cégében minden rendben van-e, ugyanis egy esetleges NAV ellenőrzés során feltárt fenti hiányosságok komoly bírsággal járhatnak!

Előzze meg a bajt, és kérjen tanácsadást irodánktól!

Szükség esetén elkészítjük a hiányzó bevallásokat, elvégezzük az önellenőrzéseket.


FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

Szeretné tudni, hogy az ön vállalkozását milyen módon érinti az Áfa?

Keressen minket elérhetőségeinken, hogy még több pénzt és időt spóroló megoldást oszthassunk meg önnel a témában!

AJÁNLATKÉRÉS
AKCIÓ