ÁFA-kötelezettségről új vállalkozóknak

A cégalapítás rengeteg energiát és erőforrást igényel, számtalan dologgal kell tisztában lennie. Mielőtt vállalkozásba kezdene, mindenképp érdemes utánanéznie az adózási kérdéseknek is. Jelen cikkünkben összeszedtük a legalapvetőbb tudnivalókat az áfával kapcsolatban.

Mi az áfa? (Ha Ön ezt már tudja, görgessen lejjebb!)

Az általános forgalmi adó minden értékesítés – legyen az termék vagy szolgáltatás – után felszámolandó. Alap esetben a vállalkozás kimenő bevételszámlái fizetendő áfát tartalmaznak, a bejövő költségszámlái levonható áfa tartalmúak. A fizetendő és levonható áfák összegét kell időszakonként bevallani és megfizetni a NAV felé.

Ki lehet mentes az áfa alól?

Alanyi adómentességet választhat, akinek az éves árbevétele a 6 millió forintot nem haladja meg. Az alanyi adómentes vállalkozónak nem kell áfa-bevallásokat benyújtania, sem fizetendő, sem levonható áfája nincs.
Vannak olyan tevékenységek is, amelyek közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentesek. Ez azt jelenti, hogy ezekről a számlát áfa felszámítása nélkül kell kiállítani. Emellett az adózó végezhet adóköteles tevékenységet is, tehát az áfa-bevallás alól nem mentesül, valamint áfa-levonási joga is keletkezhet a bejövő számlák révén.

Milyen gyakoriságú ÁFA-bevalló leszek?

Az alakulás évében minden cég negyedéves gyakoriságú áfa bevallási kötelezettséggel indul.

Az áfa bevallási gyakoriságot minden év elején újra meg kell állapítani a tárgyévet megelőző második év adatainak figyelembevételével.

  • Éves gyakoriság: ha a tárgyévet megelőző 2. évben az összes áfa különbözete (fizetendő – levonható) nem érte el a 250 ezer forintot.
  • Negyedéves gyakoriság: ha a tárgyévet megelőző 2. évben az összes áfa különbözete a 250 ezer forintot és 1 millió forint között volt.
  • Havi gyakoriság: ha a tárgyévet megelőző 2. évben a fizetendő áfa összege az 1 millió forintot meghaladta.

Havi bevallásra év közben is át kell térni, nem csak év elején, ha év közben a fizetendő áfa az 1 millió forintot elérte.

Mik a határidők?

A bevallás benyújtására és az adó megfizetésére az alábbi határidők vonatkoznak:

  • Havi áfa bevallások: a tárgyhónapot követő hó 20. napja.
  • Negyedéves áfa bevallások: a tárgy negyedévet követő hó 20. napja.
  • Éves áfa bevallás: a tárgyévet követő február 25. napja.

Ha a határidő hétvégére vagy munkaszüneti napra esik, az azt követő első munkanap lesz a határidő.
Ingyenes tanácsadás

AKCIÓ