Áthozott szabadságok kiadása

Summer holiday background, Beach accessories on white wood and copy space ,Vacation and travel items concept.

Az év elején sokan eszmélnek rá, hogy az előző évről áthozott szabadságok nagy része még nem lett kiadva a munkavállalóknak. A szabadságot alapesetben az esedékesség évében kell kiadni, de ebben a különleges helyzetben a munka törvénykönyve három alapvető lehetőséget biztosít, hogy a szabadságok ne vesszenek el és fel tudják használni őket a munkavállalók a megérdemelt pihenésre a tárgyévet követő év elején.

Milyen lehetőségek vannak az áthozott szabadságok felhasználására?

Amennyiben a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkavállalónak járó tárgyévi szabadságot.

Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része a nem haladja meg az öt munkanapot.

Az életkor szerinti pótszabadság a következő évben is kiadható, erről a felek külön megállapodásban egyezhetnek meg, melyet mindkét fél által aláírt dokumentumban írásba foglalnak.

Van még néhány ritkán előforduló esetre vonatkozó szabály, amit a MT 123.§-125.§-ban találhatnak meg az érdeklődők.


FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

Szeretné tudni, hogy az ön vállalkozásában milyen lehetőségek vannak az áthozott szabadságok felhasználására

Keressen minket elérhetőségeinken, hogy még több pénzt és időt spóroló megoldást oszthassunk meg önnel a témában!

AJÁNLATKÉRÉS
AKCIÓ