Bankkártyahasználat a cég életében

Vintage Lifestyle Minimalist Femininity Working Concept

A hétköznapi életben gyakran előfordul az alábbi két eset:

    1, A céges beszerzést a magánszemély a saját bankkártyájával fizeti ki
    2, A magáncélú beszerzést az ügyvezető, tulajdonos, dolgozó a céges bankkártyával egyenlíti ki

Nézzük melyik eset mivel jár.

  1. A céges beszerzés magán bankkártyával való kifizetését semmilyen jogszabály nem tiltja!

Célszerű azonban ezt a lehetőséget a pénzkezelési szabályzatban rögzíteni, és meghatározni, hogy az ilyen – a dolgozó által megelőlegezett – beszerzések ellenértékét milyen módon és mennyi időn belül téríti meg a cég.

A cég a számlát a tényleges teljesítés dátumával elszámolhatja, míg annak pénzügyi kiegyenlítése a dolgozóval történő tényleges elszámolás napja lesz.

  1. Magáncélú vásárlás (ruházat, wellness hétvége stb.) kiegyenlítése a céges pénzeszközök használatával nem megengedett, ebben az esetben ugyanis a magánszemélynek anyagi előnye származik a céges (adózatlan) vagyon felhasználásából.

A gyakorlatban elterjedt az az erősen vitatható megoldás, ami szerint egyszerűen a pénztárba „befizeti” az ellenértéket az ügyvezető, mintegy készpénzfelvételként kezelve az esetet.

A fenti eljárás helyett elfogadható megoldás, ha a vállalkozás (áfásan) kiszámlázza a beszerzett terméket, szolgáltatást az azt igénybevevő magánszemély felé, s így – mivel értékesítési célú – a beszerzés elszámolható. Ugyanakkor felmerülhetnek kérdések, mint pl. a tevékenységi körben nem szerepel a számlázott tevékenység stb.

A hatályos szabályozás és ellenőrzési gyakorlat szerint céges bankkártya magáncélú használatával a magánszemélynek jövedelme keletkezik. Mégpedig azon a jogcímen, amilyen jogviszonyban áll a vállalkozással.

Azaz úgy kell utána az adót és a járulékot megállapítani, mintha nettó bérként, megbízási díjként stb. kapta volna az adott termék, szolgáltatás áfával együtt számított ellenértékét.

Mindemellett akár a pénzkezelési szabályzat megsértése miatt meg is bírságolhatják a társaságot.

 

Figyeljünk tehát oda, hogy mikor milyen fizetési módot választunk, mert extrém drága lehet az otthon felejtett tárca miatt céges kártyával fizetett öltöny.

 

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

 

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


AKCIÓ