Bónusz tippünk cégalapításhoz

Woman writing and planning business strategy

Vállalkozás indítása előtt minden esetben javasoljuk, hogy keressen fel egy minőségi könyvelőirodát, vagy adótanácsadót, hogy a legoptimálisabb megoldás kiválasztásában szakértő segítséget kapjon.

Több kérdésben is döntést kell hozni, még a cég megalapítása előtt.

Ráadásul sok helyen olyan sablon használatával készítik el a társasági szerződést, vagy alapító okiratot, amely nem tér ki minden, a későbbiekben igen fontos lehetőségre.

Ha ügyvédhez fordul, az alábbiakra kell, hogy figyeljen, illetve kell kérnie, hogy szabályozza ezeket a társasági szerződés.

– először is természetesen el kell dönteni, hogy milyen társasági forma a megfelelő a vállalkozás céljainak eléréséhez?

– egy vagy többszemélyes lesz-e a társaság (bt. nem lehet egyszemélyes!)?

– ki vagy kik lesznek a cég ügyvezetői?

– ha több ügyvezető van, ők önállóan, vagy közösen írnak alá?

– az ügyvezető milyen jogviszonyban látja el a feladatát?

– a tagok személyes közreműködésre kötelezettek-e?

– a szükséges alapítói tőkét milyen formában bocsátják rendelkezésre?

– osztalékelőleg kifizetésére van-e évközben lehetőség, vagy csak a beszámoló elfogadását követően juthatnak a tulajdonosok a nyereséghez?

– az esetleges veszteségek miatti tőkevesztés esetén van-e pótbefizetési kötelezettség, ha igen, milyen összegben és milyen gyakorisággal?

 

Az ügyvezető és a tulajdonosok bizonyos esetekben biztosítottak, míg más esetekben nem. Ezért nagyon körültekintően kell megválasztani az egyes kötelezettségeket.

Egy főállásúnak minősülő társas vállalkozó 2019-ben minimum havi 70.000 forint járulékot fizet, és ekkor még nem vett ki jövedelmet a cégből!

Ha a 149.000 forintos minimálbérrel állapítják meg a juttatását, akkor további 22.000 forint SZJA-t kell megfizetnie a cégnek. Vagyis 92.000 forint nettó jövedelemhez 92.000 forint megfizetése mellett jut.

Ennél jellemzően van adózási szempontból kedvezőbb megoldás!

S a többi adónemről, mint társasági adó vagy KIVA illetve áfa alanyiság vagy mentesség, még nem is beszéltünk!

Az adótervezés a cégalapítás előtt kezdődik! Kérjen szakértő segítséget hozzá!

 

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

 

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


AKCIÓ