A cégautóadóval kapcsolatos kérdések

das_konyveles_cegautoadoval_kapcsolatos_kerdesek

das_konyveles_cegautoadoval_kapcsolatos_kerdesek

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos adókötelezettséget. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a gépjárművek hivatali, üzleti célú használatával kapcsolatos kiadásokat az elismert költségek között nevesíti. A költségelszámolás attól is függ, hogy a magánszemély mely tevékenységéhez vagy milyen jogviszonyára tekintettel használja az adott járművet. A cégautóadót fő szabály szerint negyedévenként önadózással kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyekben az adókötelezettség fennállt. A bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani az állami adóhatósághoz, az arra rendszeresített formanyomtatványon és eddig az időpontig szükséges az adót is megfizetni. A cégautóadó szempontjából a tulajdonjoggal esik egy tekintet alá a pénzügyi lízing, illetve a tartós bérleti jogviszony.

  • Alapesetben a Gjt. szerint a cégautóadót a nem magánszemély tulajdonában álló, belföldi hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámú személygépkocsi után szükséges megfizetni. Külföldi rendszámú személygépkocsi után csak akkor áll fenn a cégautóadó fizetési kötelezettség, ha utána törvényben meghatározott költséget számoltak el.

  • A magánszemély tulajdonában álló, akár belföldi, akár külföldi nyilvántartásban szereplő gépkocsi után akkor keletkezik adófizetési kötelezettség, ha utána az Személy jövedelemadóról szóló törvény szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, vagy értékcsökkenési leírást számoltak el.

A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő, kizárólag a személygépkocsi tulajdonlása, használata esetén felmerülő költségek minősülnek. Ilyen lehet a gépjárműadó, a személygépkocsi üzemanyag-kenőanyag költsége, a javítás, vagy karbantartás díja, a személygépkocsi bérleti-, illetve lízingdíja, továbbá az értékcsökkenési leírás, kötelező felelősségbiztosítás, baleseti adó, valamint a casco biztosítás díja.

A költségtérítésnek több módja van, ugyanis nem mindegy, hogy magánszemély vagy egyéni vállalkozó számolja el a költségeket. Amennyiben tisztában vagyunk a törvény szabályozásaival az elszámolást illetően, rengeteg költséget spórolhatunk meg. Ezen kívül a törvény adómentességet is megállapít bizonyos esetekben, amiről szintén érdemes időben tájékozódni.

Újonnan indított Adótrend Meetup üzleti reggeli alkalmával szakembereink a fenti témát fogják részletesen kibontani. Az érdeklődő cégvezetőket szeptember 5-én 8:30 órai kezdettel várjuk a Jogszervíz Kft. székhelyén. Címünk: 1082 Budapest, Futó utca 47-53. VI. emelet. A jelentkezés ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött, ezért kérjük részvételi szándékukat mielőbb jelezzék a info@daskonyveles.hu e-mail címen.

AKCIÓ