Egyre nagyobb vállalatokat érint a fizetésképtelenség

A fizetésképtelenséggel érintett nemzetközi nagyvállalatok összesített árbevétele az első félévben globális szinten meghaladta a 62 milliárd eurót. A tavalyi évhez képest 24 százalékos növekedés – tette közzé az Euler Hermes hitelbiztosító  – az 50 millió euró éves forgalmat meghaladó nagyvállalatokat vizsgáló elemzése alapján.

A nagyvilág elemzése

A közlemény szerint idén január-júniusban 169 fizetésképtelenségi eljárást regisztráltak a nagyvállalatok körében, ami ugyanannyi volt 2017 első félévében. A területi eloszlást tekintve Ázsiában és Nyugat-Európában számottevően nőtt a nemfizetésből adódó eljárások száma, míg az Egyesült Államokban szerény csökkenés volt tapasztalható – összegezték. Ugyanakkor továbbra is az Egyesült Államok nagyvállalatai vezetik a fizetésképtelenségi toplistát: 10 nemfizetésből 6 amerikai céget érintett. A nemfizetések legfőképpen a textil-, és energiaiparra jellemzőek, míg a szolgáltatóiparban csökkentek a pénzügyi kockázatok a nagyvállalati szegmensben.

Csökkent a fizetésképtelenség Közép-Kelet-Európában

Közép-Kelet-Európa nagyvállalatai körében 2017 óta számottevően csökkent a nemfizetések száma. Azonban a globális trendnek megfelelően, a fizetésképtelen társaságok átlagos mérete itt is növekedett.

Az 50 millió eurónál nagyobb forgalmat lebonyolító cégeknél 28 fizetésképtelenségi esetet jegyeztek be a régióban az első félévben. A legtöbb eljárást, húszat, Oroszországban regisztrálták, míg Magyarország és Bulgária ebben a szegmensen nem szerepel a toplistán. Az 1 millió eurót meghaladó forgalmú középvállalatok köréből a régióban már 122 eljárást jelentettek az első félévben. Ebből a legtöbbet, 22 esetet Lengyelországban, Magyarországon ebben a körben is elenyésző volt az esetek száma.

A közleményből kiderül, Közép-Kelet-Európában a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást az építőipar, az élelmiszeripar, az energiaipar, illetve a gépgyártás területéről jelentették.

 

Tegye rendbe pénzügyeit


Adózással, könyveléssel, vagy cégalapítással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal irodánkhoz:Tegye rendbe vállalkozása pénzügyeit a D.A.S könyvelés könyelőirodával!

 

AKCIÓ