Év végi jutalom, rendezvény, ajándék adózása

das_konyveles_ev_vegi_jutalom_rendezveny_ajandek_adozasa

das_konyveles_ev_vegi_jutalom_rendezveny_ajandek_adozasa

Hogyan adhat a munkáltató kedvezményes adózással év végi jutalmat, ösztönzőt a munkavállalóinak? Hogyan adózik a karácsonyi céges rendezvény, az üzleti partnereknek adott ajándék? A fenti kérdések sok ügyfelünknél felmerülnek, hiszen ebben a hónapban aktuálisak. Alábbi cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb juttatási formákat, tudnivalókat és tippeket ezekről.
Ajándékutalvány:

Talán az egyik legtipikusabb év végi jutalom, mert könnyen elkölthető, és a készpénzhez képest olcsóbb az adózása, csak 49,98%. A csekély értékű ajándék összege maximum a minimálbér 10%-a lehet, ez 2016-ban 11.100 Ft, fejenként, alkalmanként, év közben 3 alkalommal kaphat ajándékot egy magánszemély.

Kultúra utalvány, belépőjegy:

Ha dolgozónk szeret színházba, koncertre járni, akkor remek lehetőség ez az adómentes juttatás. Évente maximum 50.000 Ft-ig adható fejenként. Lehet akár utalvány formátumú, vagy akár konkrét eseményre szóló belépőjegy is, cég nevére szóló számlával megvásárolva.

SZÉP-kártya:

Kedvezményes 34,51-os adóteherrel adható béren kívüli juttatás, tehát olcsóbb, mint a készpénzben kifizetett jutalom. Nem kötött cafeteria szabályzat meglétéhez, tehát akkor is adhatja a munkáltató, ha az év során korábban nem utalta havonta, valamint megválaszthatja, hogy melyik dolgozónak ad többet-kevesebbet, akár munkakör vagy teljesítményértékelés függvényében.

A SZÉP-kártya elkölthető vendéglátásra, szabadidős programokra, sportolásra, nyaralásra, manapság már szinte mindenütt elfogadják.

Egészségpénztári, nyugdíjpénztári befizetés:

2016-ban még 34,51%-os adóteherrel adható a munkáltató által, jövőre az adókulcs 49,56% lesz, tehát még idén érdemes kihasználni. Havonta a minimálbér 30%-át fizetheti a munkáltató, és visszamenőlegesen 3 hónapnyit lehet befizetni, ha korábbi hónapokban nem élt a cég ezzel a lehetőséggel.

A másik opció, ha a munkavállaló magának fizet be, akkor 20% SZJA kedvezményt érvényesíthet. Az ilyen befizetést is érdemes még 2016-ra időzíteni, hogy az idei SZJA-ból érvényesíthető legyen az adóvisszaigénylés tavasszal.

Az egészségpénztári kártyával vásárolhatók például gyógyszerek, szemüveg, egészségmegőrző eszközök, babaholmik, sok helyen el lehet tehát használni. A számlán felhalmozódott összeg lekötésével további 10% adó visszaigénylés érhető el magánszemélyként.

BKV-bérlet:

A helyi utazási költségtérítés 2016-ban még 34,51%-kal adózik, 2017-ben már 49,56%-os az adója. Érdemes lehet még decemberben megvásárolni munkavállalóink bérletét, mert ha ugyanez a vásárlás átcsúszik januárra, akkor már többe kerül a cégnek. Az elszámolás történhet oly módon, legegyszerűbben, ha a munkavállaló magának vásárolja meg a bérletet, kér róla számlát a cég nevére, és a számla ellenében a cég utólag kifizeti a bérlet árát. Ha a bérlet jogosultságának kezdő időpontja 2016, de az érvényességi idő nagy része 2017-re esik, az nem baj: a jövedelem megszerzésének napja december, így a 2016-os adókulccsal adózhat.

Ki ne örülne egy éves BKV-bérletnek karácsonyi ajándékként?

 

Karácsonyi parti adózása:

Ha a cég karácsonyi vacsorát szervez, annak ára elismert költség, de az elfogyasztott étel-ital és a kapcsolódó szolgáltatások (utazás, szállás, szervezés) reprezentációnak minősül, egyes meghatározott juttatásként adózik, ezért ezek után 49,98% adót kell fizetni.

Karácsonyi ajándék a partnereknek:

Gyakran felmerül, hogy üzleti partnereinknek ajándékot adjunk év végén, ennek az adóterhe szintén 49,98%, de elismert költségként elszámolható.

Ha fentiekkel kapcsolatban kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal!

Greguss Kinga

AKCIÓ