Év végi munkaügyi teendők

das_konyveles_ev_vegi_munkaugyi_teendok

das_konyveles_ev_vegi_munkaugyi_teendok

Munkáltatók figyelem! Közeledik az év vége, így összeszedtük azokat a jogszabályokat, amelyekre ilyenkor érdemes odafigyelni a bent maradt szabadságokkal kapcsolatban továbbá, hogy milyen változások lépnek életbe 2016-tól.

Szabadságok kiadása

Az év vége közeledtével időben érdemes leellenőrizni a munkavállalók szabadságegyenlegét.

Főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni az összes szabadságot. Ez alól engedmény, ha az egybefüggő szabadság december végén megkezdődik, és a januárra átnyúló része nem haladja meg az öt munkanapot, akkor az is esedékesség évében kiadottnak számít.

Ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült okból nem lehetett az esedékesség évében kiadni (például betegség vagy egyéb tartós távollét miatt), akkor az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül kell a kiadásról gondoskodnia a munkáltatónak.

A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, a kiadás előtt azonban a munkáltatónak meg kell hallgatnia a munkavállalót. A szabadság időpontját legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a másik féllel, így érdemes időben gondolkozni az ünnepek időbeosztásáról.

Ha év végén telne le a próbaidő

Az Mt. szerint a próbaidő alatt bármelyik fél, így a munkaadó is azonnali hatályú felmondással, indokolás nélkül szüntetheti meg a munkaviszonyt. Ha viszont a munkavállaló próbaideje karácsony-szilveszter tájékán telik le, a szabadságok miatt okozhat problémát a felmondás közlése.

A felmondáshoz az szükséges, hogy az egyoldalú jognyilatkozatot még a próbaidő alatt közöljék. Ha a munkavállaló szabadságon van, így a felmondást nem tudja személyesen megkapni, az számít közlésnek, ha a felmondást tartalmazó levelet átveszi a postástól, vagy felveszi a postahivatalban. Ha ez a próbaidő lejárta után történik meg, a nyilatkozat jogellenes, azaz nem léphet életbe.

Ügyeljünk arra is, hogy a munkaszerződésben a próbaidő három hónapban vagy 90 napban lett meghatározva, ennek megfelelően hányadikára esik a vége. Ha például október 1-én kezdődött a munkaviszony: háromhavi próbaidő mellett az utolsó nap december 31-e (és nem január 1-e!), míg ha 90 napos a próbaidő, akkor december 29-e.

Munkáltatói szabályzatok frissítése

Amennyiben a szabályzatok lejárati határideje 1 évben van meghatározva, évente szükségessé válik azok frissítése. Szintén felülvizsgálatra ad okot az adótörvények éves változása, például a cafeteria szabályzat esetén. 2016-ban 15-ra csökken az SZJA kulcsa, így a természetbeni juttatásokat terhelő adó összege csökken – ennek megfelelően a munkáltató megváltoztathatja a cafeteria összegeket. Az adómérték csökkenésével, a munkavállaló több nettó juttatást kaphat oly módon, hogy az a munkáltatónak az adókkal együtt ugyanannyiba kerüljön, mint előző évben.

Személyi jövedelemadó 2016-os változása

  1. január 1-től az személyi jövedelemadó 16-ról 15-ra csökken, ezáltal a munkavállalók nettó fizetése megnövekszik.

Változik a gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény összege–2016-tól a két gyermekes szülő gyermekenként havi nettó 12.500 Ft-tal több fizetést vihet haza. 2015-ben ez az összeg gyermekenként havi nettó 10.000 Ft volt. Ezen a téren a következő években további növekedés várható.

Látszólag változik az első házasok adóalap kedvezménye is – jelenlegi havi 31.250 forint adóalap 16-a a kedvezmény, jövőre havi 33.335 forint adóalap 15-a vehető igénybe. A változás csak látszólagos, valójában továbbra is havi nettó 5.000 Ft-ot jelent, az adómérték 1-os csökkenése miatt.

Minimálbér

Mint minden évben, 2016-ban is várható a minimálbér emelkedése, de az erre vonatkozó kormányrendelet várhatóan csak decemberben lesz kihirdetve. Az előrejelzések szerint 5-10-os emelkedés várható az idei minimálbérhez képest.

Forduljon hozzánk bizalommal!

AKCIÓ