Ingatlan bérbeadás – mire figyeljen vállalkozóként, ha MAGÁNSZEMÉLYTŐL BÉREL IRODÁT?

Sok cég nincs tisztában azzal, hogy milyen kötelezettsége keletkezik, mint kifizetőnek, amikor irodát bérel – magánszemélytől.
Nézzünk 1-2 fontos kérdést, mi az amire figyelni kell, ha az irodánkat, székhelyünket, telephelyünket bérelni szeretnénk!

2019-ben a magánszemély hosszú távú bérbeadás céljából akár adószám kiváltása nélkül is bérbe adhatja lakását. Azonban az adószám megléte önmagában nem elég ahhoz, hogy az Ön vállalkozásának, mint bérlőnek (kifizetői adóelőleg) ne lenne adóelőleg levonási kötelezettsége!

Az SZJA törvény 46.§ (3) bekezdése A KIFIZETŐ KÖTELES ADÓELŐLEGET levonni az összevont adóalapba tartozó jövedelem kifizetésekor. Márpedig a lakás bérbeadása az összevont adóalap része lesz a magánszemély esetében.
Az SZJA törvény 46.§ (4) bekezdés b) illetve c) pontjai szerint a kifizető csak abban az esetben mentesül az adóelőleg levonási kötelezettsége alól,
– ha a bérbeadó egyéni vállalkozói tevékenysége keretében bocsájt ki részére számlát, amelyen feltünteti az EV számát is,
– vagy, ha a bérbeadó nyilatkozik arról, hogy egy másik településen ő bérlőként fizet lakásbérleti díjat (amit mintegy költséget kompenzálhat a bevétellel szemben).
Az adóelőleg megállapítása a bérbeadó nyilatkozata alapján történik, az alábbi módok valamelyike szerint:
– tételes költségelszámolás választása esetén, a bérbeadó nyilatkozata szerinti költséghányad figyelembevételével (maximum a bérleti díj bevétel 50%-ig terjedő összegben)
– a 10%-os költséghányad figyelembevételével*

Az adóelőleg megállapításánál lehetőség van a bérbeadó nyilatkozata szerint családi kedvezmény, vagy első házasok kedvezményének igénybevételére is – mivel ez a bevétel az összevont adóalap része.
A kifizető (a vállalkozás, amelyik bérli az ingatlant) a fenti elszámolás alapján igazolást ad a magánszemélynek a levont adóelőlegről!

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az a cég, amelyik magánszemélytől lakást vesz bérbe, a havi bérleti díjat – pontosabban a bérbeadó magánszemélyt – be kell, hogy vonja a bérszámfejtés keretébe, hogy a fenti előírásoknak meg tudjon felelni.

*A magánszemély ingatlanbérbeadással kapcsolatos lehetőségeiről lásd további cikkeinket

AKCIÓ