KATA és ÁFA értékhatárok

Gyakori probléma, hogy a vállalkozók keverik az egyes adónemeket. Az egyéni vállalkozók esetén a méltán népszerű KATA egy jövedelemadó, míg az ÁFA forgalmi adó. A KATA és az ÁFA választására vonatkozó szabályok részben azonosak, de fontos tisztában lenni a részletekkel és a különbségekkel.

KATA

Ha a KATA adónem hatálya alatt szerzett nettó éves árbevétel (időarányosan) meghaladja a 12 millió Ft-ot, a 12 millió Ft feletti részre 40% adót kell fizetni az éves bevallással egyidejűleg.  Ennek határideje: 2019.02.25. Ha a bevétel nem haladja meg a 12 millió forintot, úgy csak a havi tételes adó van.

Értékhatárt csökkentő tényezők:

   szünetelés

– megszűnés

év közben induló vállalkozási tevékenység

– 30 napot meghaladó tartamú táppénz ideje

ÁFA

2019. január 1-től az ÁFA ALANYI MENTESSÉG ÉRTÉKHATÁRA szintén 12 millió Ft!

ÁFA hatálya alatt alanyi mentességet választók esetén, ha 2018-ban a bevétel nettó értéke meghaladja a 8 millió forintos értékhatárt, akkor az adózó átkerül az ÁFA fizetők körébe. Ez azt jelenti, hogy a 8 millió forintos határt átlépő számlát már áfásan kell kiállítania, amennyiben a tevékenysége nem tárgyi mentesnek minősül.

További hasznos információ, hogy aki 2018-ban elérte a 8 m Ft-os értékhatárt, de várhatóan sem 2018-ban sem pedig 2019-ben nem haladja meg a 12 m Ft-ot, az idén még választhatja, hogy újra alanyi mentes legyen, ezt decemberben el kell intézni, ne maradjon le róla!

Nagy Alexandra

D.A.S. Könyvelés

AKCIÓ