KATÁ-s vállalkozókra vonatkozó adótörvény változások 2018

2018-tól sok olyan törvénymódosítás kerül bevezetésre, ami megkönnyíti a katások életét:

Nappali tagozatos hallgatói jogviszony melletti KATA

Az eddigiekkel ellentétben, nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett a katás nem minősül főállásúnak, azaz nem 50.000 hanem csak havi 25.000 Ft adót kell fizetni

Alanyi mentes egyéni vállalkozók pénzforgalmi bankszámla nyitása

Volt erre vonatkozó törvényjavaslat, emiatt sok helyen olvashatunk a számlanyitási kötelezettségről – végül ezt visszavonták, mégsem kell vállalkozói bankszámlát nyitni az alanyi mentes egyéni vállalkozásoknak. De ha elérik az alanyi áfa mentesség felső határát, akkor áfa-körbe kerülnek, és nekik is muszáj!

Az alanyi áfa mentesség értékhatára

Az alanyi áfa mentesség értékhatárát 8 Millió forintról 12 Millió forintra tervezik módosítani, de az erre vonatkozó törvény még nincs elfogadva.

Növekszik a katás ellátási alap (nyugdíj, egészségbiztosítási ellátások pl. táppénz, csed, gyed számításához szükséges): eddig a havi 50 ezer forintos tételes adó fizetése esetén havi 90.000 forint volt az ellátási alap, ami jövőre 94.400 forintra emelkedik. Aki a 75 ezer forintos adót fizeti, az 2018-ban a mostani 150.000 forint helyett 158.400 forint ellátási alappal számolhat.

Kata megszűnés tartozás miatt

Enyhítés a törvényben 2018-tól: A KATA adóalanyiság megszűnik, ha az adózó adótartozása a december 31-én meghaladja a 100 ezer forintot. Ez eddig is így volt, ami a könnyítés, hogy mostantól a NAV visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja.

Mikor lehet katás újra – pontosításra került az új törvényben, hogy az adóalanyiság megszűnését követő második év első napjától kezdődően lehet majd újra alkalmazni a KATA adózási módot. Tehát ha valaki 2017 során vesztette el adóalanyiságát (pl adótartozás miatt, vagy önkéntes megszüntetés útján), akkor 2018. január 1-től választhatja újra a KATA szerinti adózást.

Greguss Kinga

Kérdése van? Tanácsra van szüksége?

Lépjen kapcsolatba szakértőinkkel!
Kérjen díjmentes visszahívást!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

AKCIÓ