A keresőképtelenség igazolásának feltételei

das_konyveles_a_keresokeptelenseg_igazolasanak_feltetelei

das_konyveles_a_keresokeptelenseg_igazolasanak_feltetelei

Abban az esetben, ha a munkavállaló keresőképtelenné válik, betegszabadságot vehet igénybe, amely alapvető feltétele, hogy a munkáltató felé a távollét okát igazolja, méghozzá orvosi dokumentumokkal. A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) kormányrendelet szabályozza, hogy ki és milyen feltételekkel igazolhatja a munkavállaló részére a keresőképtelenség bekövetkezését. Fontos kiemelni, hogy magánorvos nem állíthat ki ilyen jellegű igazolást, kizárólag az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, tehát szerződött egészségügyi szolgáltató orvosa jogosult a keresőképtelenséget megállapítani, aki az alábbiak lehetnek:

  • a háziorvos, a házi gyermekorvos,
  • a járóbeteg-szakellátás orvosa, ha az intézményvezető erre feljogosította és területileg, vagy a háziorvos beutalása alapján a beteg ellátására illetékes,
  • az ideggondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • a bőr- és nemibeteg-gondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • a tüdőgondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította,
  • az onkológiai gondozó szakorvosa, amennyibe az intézményvezető erre feljogosította,
  • az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi, illetve megyei kormányhivatal,
  • a kormányhivatallal felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos.

Ha esetlegesen komolyabb kezelésre szorul a munkavállaló és ezen okból pl.: egészségügyi intézménybe, kórházba kerül, az ellátás, valamint a kezelés időtartamát az intézmény fogja igazolni. Ettől függetlenül a háziorvos igazolja a járóbeteg-szakellátás keretében történő nappali ellátás, vagy a rövidebb, akár egynapos sebészeti beavatkozás során keletkező időkiesést.

Az orvos, vagy intézmény által kiállított igazolást a munkáltató részére határidőben el kell juttatni, ezzel a munkavállaló eleget tesz törvényi kötelezettségének és a gyógyulást követően, munkavégzésére alkalmas állapotban köteles megjelenni a munkahelyén.

Kérdése esetén, állunk szíves rendelkezésére!

Németh-Bojtor Imola

AKCIÓ