Könyvelési kisokos

Open book, stack of hardback books on wooden table. Education concept. Copy space.

Lekötött tartalék:

A lekötött tartalék alapvetően a tőketartalékból, illetve az eredménytartalékból lekötött összegeket és a kapott pótbefizetés összegét foglalja magában.

  • Lekötött tartalék eredménytartalékból:

Lehet pl. fejlesztési célra lekötött tartalékot képezni, hogy ennyivel csökkentsük a tárgyévi társasági adóalapot.

A beszámoló készítéskor az előzőek szerint lekötött összeget a későbbi években pl. beruházások fedezésére lehet feloldani, s így halasztva a felhasználás évében kell a 9% társasági adót megfizetni utána.

Képezni az adózás előtti nyereség meghatározott mértékéig lehet, utána 4 év alatt kell felhasználni beruházásra. Ha ezt nem teljesítjük le kell adózni egy magasabb – büntető adókulccsal.

  • Lekötött tartalék pótbefizetésből:

Ezt az összeget a vállalkozás veszteséges működése miatt kellett korábban befizetni. A szabály szerint a saját tőke összege nem lehet kevesebb a jegyzett tőke felénél. Ez akkor fordulhat elő, ha veszteségesen működik egy cég. Ezt a jelenlegi nyereséges működésre való tekintettel vissza lehet fizetni a tulajdonosoknak a befizetés/tagi részesedés arányában.

 

Eredménytartalék:

A cég működése óta itt tartjuk nyilván az éves adózott eredményt. Ezt folyamatosan növeljük vagy csökkentjük a keletkezett eredménnyel, attól függően, hogy az nyereség (+), vagy veszteség (-).

Az eredménytartalék osztalékfizetéshez felhasználható, az osztalékfizetési korlátok betartásával (ezek célja a hitelezői érdekek védelme).

 

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

 

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


AKCIÓ