Könyvelési Kisokos

Könyvelés

A könyvelés alapvetően a múltban történt gazdasági események rögzítése.

A könyvelő feladata, hogy:

  • a vállalkozás bizonylatait, számláit az ügyféllel egyeztetve olyan rendszer szerint rögzítse, amelyből elkészíthetőek azok a bevallások, melyeket a hatóságok felé be kell nyújtani
  • a könyvelő az így feldolgozott bizonylatok alapján tudja megmondani megbízójának, hogy mikor, mennyi fizetnivalója van, mennyi adót igényelhet vissza
  • mennyivel tartoznak vevői a cégnek, mennyivel tartozik ő a szállítóinak
  • hogy alakul a vállalkozás eredménye és vagyona

 

Házipénztár/Pénztár

A házipénztár a vállalkozás telephelyein őrzött pénzek összessége.
Minden cégnek amelynek bejövő illetve kimenő készpénzforgalma van, kötelező  a házipénztárt érintő bevételekről és kiadásokról folyamatos, naprakész nyilvántartást vezetni.

A 2012. december 1-től érvényes jogszabályváltozások köveztében nincs limitálva a házipénztárban tartható összeg, DE a cég pénzkezelési szabályzatában továbbra is kötelező feltüntetni, hogy mennyiben van maximalizálva a házipénztárban tartósan elhelyezett összeg. A változás csak annyi, hogy 2012. december elsejétől ezt a cég a kapacitásának megfelelően szabadon állapíthatja meg.

Szintén fontos tudni, hogy bár elméletileg a könyvelő is vezetheti a házipénztárt, a gyakorlatban ez nem igaz. A napjainkban hatályos jogszabályok előírják, hogy a házipénztárt a cégnek saját magának kell kezelni és napra készen vezetni. Egy szúrópróba-szerű NAV ellenőrzés alkalmával be kell tudni mutatni ez a nyilvántartást és az időszaki pénztárjelentést, és természetesen az azzal egyező összegű pénzkészletet is. Ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthatunk.

 

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

 

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


KAPCSOLAT