Meddig lehet önellenőrizni, ha nyakunkon a NAV revizor?

das_konyveles_Meddig_lehet_onellenorizni_ha_nyakunkon_a_NaV_revizor

das_konyveles_Meddig_lehet_onellenorizni_ha_nyakunkon_a_NaV_revizor

Számtalan alkalommal előfordulhat, hogy önrevíziót kénytelen beadni az adózó és joggal merül fel a kérdés, hogy ez milyen módon végezhető és milyen korlátokkal jár.

Önellenőrzésre bármely önadózó jogosult, méghozzá azon megfontolásból, mert az adózó saját maga állapítja meg és vallja be az adót, ebből következően pedig a jogalkotó biztosítja részére azt, hogy hiba esetében korrigálja saját bevallását. Természetesen ez a korrekciós lehetőség nem szolgálhat sem adóelkerülést, sem egyéb jogtalanságot. Ezért a vonatkozó az Adózás rendjéről szóló törvény korlátokat állít fel az eljárást illetően, amely közül a legfontosabb, hogy az adóhatóság által utólag megállapított adót, vagy egyéb jellegű költségvetési támogatást az adózó önellenőrzés útján nem helyesbítheti. Amennyiben a hatóság csak az egyes adókötelezettségek teljesítését vizsgálja, nem pedig az adott időszakot, vagy a bevallást, az esetben az önellenőrzés még elvégezhető. Maga az önellenőrzési tilalom a bevallások utólagos ellenőrzése esetében áll fenn. Ha az adóhatósági már megkezdte az ellenőrzést az adott időszakra, akkor önellenőrzési tilalom lép életbe.

Az önellenőrzés megkezdésének időpontja az erről szóló bevallás benyújtásának napja. Tehát a helyesbítés egészen a hatósági adóellenőrzést kezdőnapját megelőző napig elvégezhető. Fontos momentum, hogy az adóhatóság bizonyítható módon értesíti az adózót az ellenőrzésről, amelynek azért van kiemelt jelentősége, mivel ettől az időponttól számít a tilalom fennállása. Az adóhatósági ellenőrzés a legtöbb esetben a hatóság által postán, vagy ma már akár elektronikus úton, pl.: az ügyfélkapun keresztül érkezett, illetve kézbesített levél átvételétől számítható. A levelet személyesen, akár meghatalmazott is átveheti. Az általános szabályok szerint, ha az adózó az értesítés átvételét megtagadja, az esetben is kézbesítettnek kell tekinteni a levelet, ezen magatartással az  adózó az eljárás menetét nem hátráltathatja.

Fenti kérdésekkel természetesen egy felkészült könyvelő tisztában van és az adózó kérdéseire pontos választ tud adni, továbbá hatékony segítséget tud nyújtani az önellenőrzés során.

Ha esetlegesen Önnek kérdése merült fel az önellenőrzéssel kapcsolatban, bátran forduljon hozzánk alábbi elérhetőségünk valamelyikén.

Jogszervíz Kft. 

Telefon: 06-20/433-8280

E-mail: info@daskonyveles.hu

Cím: 1082 Budapest, Futó utca 47-53. VI. em.

AKCIÓ