Megfelelő cégforma kiválasztása

das_konyveles_megfelelo_cegforma_kivalasztasa

das_konyveles_megfelelo_cegforma_kivalasztasa

Mindnyájan szeretnénk, ha nem lennénk kiszolgáltatva egy munkáltató által és azt csinálhatnánk, amit igazán szeretünk, egy saját vállalkozás ebben tud segíteni. Sokan bonyolultnak találják a cégformák közül kiválasztani a megfelelőt, pedig tulajdonképpen egyszerűen csak végig kell gondolnunk, mire van szükségünk.

A megfelelő cégforma kiválasztásánál érdemes a következő szempontokat figyelembe venni:

  • Mekkora vállalkozást szeretnénk, milyen éves forgalommal számolunk?
  • Milyen hosszú távon tervezzük a vállalkozást?
  • Hogyan alakul a tulajdonos száma és felelőssége?
  • Mennyi tőke áll rendelkezésre?
  • Milyen jellegű tevékenységet szeretnénk végezni? Szolgáltatás, kereskedelmi tevékenység?
  • Mennyi alkalmazottra lesz szükség?

Egyéni vállalkozás:

A legolcsóbb, a legkönnyebben alapítható és a legkönnyebben megszüntethető forma. Aki még bizonytalan magában, egyszerűen kipróbálhatja magát egy ilyen formában. Ezt akkor is célszerű választani, ha valaki a munkaviszony mellett végez kiegészítő tevékenységet. Az egyéni vállalkozás esetében arra kell figyelni, hogy nem különül el a vállalkozás és a magánszemély vagyona egymástól, felelőssége pedig korlátlan. Kezdeti költség a kamarai hozzájárulás, ami 5.000,- Ft. Vállalkozói bankszámlaszámot csak áfás tevékenység mellett szükséges nyitni, alanyi mentes tevékenységnél (évi 6 millió Ft alatt) lakossági bankszámla is elegendő.

Betéti társaság (Bt.):

A társaság létrehozásához 1 fő beltag, és 1 fő kültag szükséges, a beltag a teljes magánvagyonával felel, míg a kültag felelőssége a társaságba bevitt vagyonáig terjed. A beltag nem lehet egyéni vállalkozó, vagy másik Bt beltagja. Betéti társaságot tehát minimum 2 fő alapíthat ügyvédi iroda segítségével, nincs minimális tőkeszükséglet, viszont vannak alapítási költségei. Ezek a költségek a vagyoni hozzájárulás, kamarai tagdíj, illetékek, ügyvédi munkadíj, bankszámla nyitás.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

A Kft., mint forma bármekkora méretű vállalkozásnál választható, ezért nagyon népszerű. Itt az ügyvezető felelőssége korlátlan, az egész vagyonával felel a vállalt kötelezettségekért, míg a tagoknál csak a vagyoni betét mértékéig terjed a felelősség. 3 millió Ft kezdő tőkével alapítható egy vagy több taggal, az összeget nem csak pénzben, hanem apporttal is lehet teljesíteni. A Kft számviteli törvény hatálya alá tartozik, kettős könyvvitelt vezet és év végén éves beszámolót kell készítenie. Alapítási költségek: a vagyoni hozzájárulás (minimum 3 millió Ft), kamarai tagdíj, illetékek, ügyvédi munkadíj, bankszámla nyitás.

Részvénytársaság (Zrt.,Nyrt.)

A részvénytársaságnál 20 millió forinttól indul a tulajdonosi hozzájárulás, többnyire nagyobb vállalkozásokra jellemző forma. Ha részben vagy egészben nyilvánosan forgalmazza a részvényeket, akkor nyilvánosan működő részvénytársaságról beszélünk.  Bizonyos tevékenységeknél nem is választható más vállalkozási forma, ilyen pl. a bank, a biztosító társaság. A tulajdonosok felelőssége korlátozott, a vagyoni betét mértékéig terjed.

A fentiekben leírtuk a lényeges szempontokat egy vállalkozási forma kiválasztásához. A magyarázat nem teljeskörű, a részletekért, illetve a vállalkozáson belül alkalmazandó adózási lehetőségekért hívjon minket bizalommal, az elérhetőségek bármelyikén szívesen válaszolunk kérdéseire. A megfelelő cégforma kiválasztása után ügyvédi irodánk teljes körű segítséget nyújt az alapításban, így nem szükséges máshová menni, nálunk mindent egy helyen el tud intézni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

AKCIÓ