Online számlázás

ONLINE SZÁMLÁZÁS

Megjelent a kötelező számlaadat-szolgáltatás részletes szabályait tartalmazó új NGM rendelet!
De mit is jelent a fenti kötelezettség?

Két alapesetről beszélhetünk:
1.) A vállalkozás számlázó programot használ
2.) A vállalkozás kézi számlatömbben állít ki számlát az értékesítéseiről

Az 1.) esetben a számlázóprogramot alkalmazó cégeknek és vállalkozásoknak, 2018. július 1-jétől, kötelező olyan számlázó program használata az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében, amelynek az online bekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz megtörtént. Így ezeknek a cégeknek mindössze azt kell ellenőrizniük, hogy az általuk használt szoftver megfelel-e a rendeletnek, így alkalmas-e az online adatszolgáltatásra, és a regisztrációt követően az adatszolgáltatás már automatikusan történik felhasználói beavatkozás nélkül.

A 2.) esetben a kézi számlatömb használata esetén a NAV oldalán keresztül, egy regisztrációt követően kell azokról a kibocsátott számlákról adatot szolgáltatni, amelyeken az áthárított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100.000 forintot. Az adatszolgáltatás határideje 5 nap a számlakibocsátást követően. Azonban azokról a számlákról, amelyekben 500.000 forintot meghaladó az áfa összege, legkésőbb a kibocsátást követő napon kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

Adatszolgáltatási kötelezettség tartalma:

  • a ténylegesen kibocsátott számlákra vonatkozik;
  • a belföldi adóköteles ügyletekre vonatkozik.
  • a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyoknak kibocsátott számlákat kell jelenteni,
  • azon számlákat kell jelenteni, ahol az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Ha a számlán több tétel szerepel (és akár több adómérték), akkor az összes tételt jelenteni kell, ideértve az adómentes tételeket is.

Érdemes időben felkészülni a feladatokra, mert aki nem, vagy késve szolgáltat adatot, az számlánként (!) 500.000 forintos bírsággal sújtható!
Az intézkedések célja, hogy a vállalkozásokat a legális működés irányába tereljék, ennek támogatására a NAV saját számlázó szoftvert fejlesztett, amelyet ingyenesen használhatnak az érdekeltek.

Bővebb tájékoztatásért, segítségért forduljon bizalommal irodánkhoz!


Könyvelőváltáson gondolkodik? Tanácsra van szüksége?

Lépjen kapcsolatba szakértőinkkel!
Kérjen díjmentes visszahívást!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!

AKCIÓ