Tájékoztató a 2020. évi adóváltozásról

— Az egyik lényeges tény, hogy a korábbi hírek ellenére januártól nem lesz lényeges változás a katás adózók életében a jelenleg elfogadott javaslatok alapján. Várhatóan július 1-től módosul a törvény, amint erről bővebb információval rendelkezünk, természetesen azonnal tájékoztatjuk ügyfeleinket.

A kisvállalati adó (KIVA) mértéke 13 %-ról 12 %-ra csökken 2020. január 1-jétől.

— 2020. január 1-től megszűnik az EVA, 2020. január 15-ig nyilatkozni kell, hogy milyen adózás szerint kíván adózni. Nyilatkozat hiányában besorolják a rá irányadó, általános szabály szerint.

—  Legkésőbb a teljesítést követő 8 napon belül kötelező kiállítani a számlát a partner felé! Eddig ez a határidő 15 nap volt.

LEGFONTOSABB VÁLTOZÁS a gyakorlatilag teljes körű adatszolgáltatás 2020.07.01-től!
Minden, belföldi adóalany közötti ügyletről online módon adatot kell szolgáltatni, függetlenül attól, hogy az áfa tartalom a 100e Ft-ot eléri-e.

Számla kiállításakor minden adóalanytól be kell kérni az adószámát, és a számlán kötelező feltüntetni azt.

Ezekről teljes körűen adatot kell szolgáltatni, a korábbinál rövidebb határidőkkel – még az adómentes tevékenységet végzőknek is!
Bejövő (szállítói) számláknál azokról az adatokról kell adatot szolgáltatni az áfa bevallás részeként, amelyek alapján áfát vonunk le – akár 1 ft levonás esetén is.

FIGYELEM, attól függően, hogy online számlázót vagy kézi számlát használ a vállalkozás, az alábbi feladatok lesznek:

  • online számlázás esetén: ha még nem tette volna meg eddig, regisztráljon a NAV online adatszolgáltató rendszerbe, majd a ne felejtse el összekötni a kapott „kulcs” segítségével a regisztrációt a számlázó programmal.
  • kézi számlázók esetén is szükséges a NAV online adatszolgáltató rendszerbe regisztrálni, és a számla kiállítását követően kézzel felvinni az adatokat (ennek határideje is csökkent, 500.000 forint áfa tartalmú számla esetén legkésőbb a következő napon, a többi számlát 4 napon belül kell rögzíteni az online felületen)!
  • Utólag is meg lehet tenni bizonyos bejelentéseket abban az esetben, ha ez nem befolyásolja az adófizetési kötelezettséget, még néhány közösségi művelet esetén is. (Például, ha egy ingatlan bérbeadással foglalkozó cég elfelejt adókötelezettséget választani a tevékenységére, holott minden számláját áfásan állítja ki, akkor utólag is bejelentheti ezt a választását mindaddig, amíg nem indít ellenőrzést a NAV a cégnél.)

— Az áfában az új lehetőség a behajthatatlan követelések áfa tartalmának visszaigénylése, de csak az adóalanyok felé számlázott tételekre lesz érvényesíthető, és csak a 2015. december 31-ét követő ügyletekre.

Megszűnik a munkaerő-kölcsönzés fordított ÁFA-ja

— Szintén sokakat érint, hogy ismét 27 százalék lesz az új lakások áfája, 5 százalékra csökken a kereskedelmi szálláshelyek forgalmi adója, de egyidejűleg 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizetni kell majd. 

— A 2019. december 31-ét követő munkajövedelem megszerzésekor a négy- vagy többgyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. (Ide tartoznak: bér, táppénz, választott, vagy kijelölt vezető tisztségviselő tiszteletdíja, egyéni vállalkozóként elszámolt kivét, efo-s jövedelem a keretösszegig, megbízási díj, őstermelői jöv., adószámos magánszemély munkavégzésre tekintettel kapott jövedelme, álláskeresési járadék és segély, nevelőszülői díj. De nem tartozik bele pl. az ingatlan értékesítésből, vagy bérbeadásból származó jövedelem.)

A teljes cikkből választ kaphat a fenti kérdésekre.
A cikk első részét itt találja.

FIGYELEM!

Az itt szerepelő cikkek tartalma a megjelenéskor érvényes szabályok alapján íródott, sajnos a jogszabályok gyakori változása miatt ezek akár rövid időn belül érvényüket veszíthetik.

Cikkeink célja a figyelemfelhívás, konkrét számviteli, adózási kérdésével forduljon szakemberhez, aki az eset összes körülményének figyelembevételével tud állást foglalni, javaslatot tenni.

Kérdés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

AJÁNLATKÉRÉS


Jogi kérdésekről anyacégünk oldalán:  www.das.hu olvashat bővebben.

AKCIÓ