Társasági adó kedvezmények – támogatások

das_konyveles_tarsasagi_adokedvezmenyek

das_konyveles_tarsasagi_adokedvezmenyek

Korábbi cikkünkben írtunk a beruházásokkal kapcsolatos társasági adó kedvezményekről, jelen írásunkban a támogatások nyújtásának különféle adókedvezményeit ismertetjük.

Látvány-csapatsport, Előadó-művészet, Filmgyártó cég támogatása:

Az egyesület, alapítvány részére nyújtott támogatás összege (támogatási igazolás alapján) csökkenti a fizetendő társasági adó összegét. Az adott támogatás tulajdonképpen kétszeresen hat az adóra: a támogatás kifizetése ráfordításként elszámolható, tehát csökkenti az eredményt ezáltal az adóalapot, másrészt a társasági adóból is levonható a támogatás összege adókedvezményként.  A kedvezmény akár elosztható a következő hat évre is, ha olyan nagy összegű, amelyet egy évben nem tud az adózó igénybe venni. Fontos odafigyelni a határidők betartására, megfelelő dokumentálásra (szerződés, igazolás) és a köztartozás-mentességre a kedvezmény igénybe vételéhez.

Rendelkezés a társasági adóról, adóelőlegről (felajánlás):

A fentitől kicsit eltérő módszer, 2015-től került bevezetésre: az adományozó nem közvetlenül a szervezetnek utalja a támogatást, hanem felhatalmazza a NAV-ot, hogy befizetett társasági adójának bizonyos részét utalja tovább a támogatni kívánt szervezetnek. A támogatható tevékenységek köre szintén a filmalkotás, előadó-művészet, látvány-csapatsportok.

Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk: https://daskonyveles.hu/rendelkezes-tarsasagi-adorol-avagy-felajanlas-szabalyai/#comments

Adomány:

Nem csak sport és előadó-művészeti tevékenységű szervezeteknek adható támogatás. Bármilyen közhasznú szervezet közhasznú céljára adott adomány (pénz, eszköz, szolgáltatás) értékének 20{adca653ce364150f36f07e9b44d21d77792386d692f38ea2f81165016a22639f}-a csökkenti a társasági adó alapját, amelyet a közhasznú szervezet által kiadott igazolással kell dokumentálni.

Greguss Kinga

KAPCSOLAT