Tudnivalók az szja bevallásról

das_konyveles_Tudnivalok_az_szja_bevallasrol

das_konyveles_Tudnivalok_az_szja_bevallasrol

Az alábbiakban összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat az szja bevallás témakörében.
Meghatározott kör veheti csak igénybe a hatóság általi bevallás elkészítésének lehetőségét, ebbe nem tartozik bele sem az egyéni vállalkozó, sem az őstermelő, sem az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek.

Az adóhatóság, a NAV főszabály szerint ügyfélkapun keresztül küldi a bevallás tervezetét, adott év március 15-e után,  amelyet érdemes megvizsgálni és ha mindent rendben talál az adóalany, nem kell reagálnia, a hatóság ezt úgy rögzíti, hogy javítás nélkül elfogadja az adózó a tervezetet. Amennyiben az adóalany javítást szeretne eszközölni, akkor az adott év május 20. napjáig teheti ezt meg. Ha az adóalany nem rendelkezik ügyfélkapuval, de azt március 15-ig létrehozza, még kérheti az adóhatóságot, hogy elektronikus úton küldje el részére a bevallás tervezetét.

Amennyiben az adózó nem rendelkezik ügyfélkapuval és nem is hozza létre március 15-ig, akkor sincs elzárva az adóhatósággal történő együttműködéstől, mivel a NAV honlapján keresztül tud kapcsolatot tartani a hatósággal, de akár telefon, sms, postai, sőt személyes úton is kommunikálhat. Bármely módon kerül sor az ügyintézésre, az adott év március 15. napjáig lehetséges a tervezetet elküldését kérni a hatóságtól. A javításra szintén május 20-ig áll fenn lehetőség, idén a hétvége miatt a végső határidő május 22. napja.

Az adózó bevételeiről a hatóság csupán közvetett információkat szerez. Ha valaki munkabérből él, az ő jövedelmét a munkáltató jelenti be, míg aki megbízási szerződés alapján tesz szert bevételre, a kifizetője jelenti be a kifizetéskor a jövedelmet a NAV felé. Amennyiben az adózónak más jellegű jövedelme is keletkezett, akár külföldről, amiről a hatóság nem rendelkezik tudomással, a május 20-ig nyitva álló határidőben szükséges azt korrigálnia a hatóság felé a tervezet átírásával.

Egy év közben létesült munkahely változás nem okoz gondot a bevallás elkészítését illetően, viszont figyelembe kell venni, ha valaki megbízási szerződés alapján is jövedelmet szerzett egyéni vállalkozóként, akkor a hatóság már nem készíti el a bevallását.

Amennyiben az adózó hibát talál a hatóság által elkészített bevallás tervezetben, azt legkésőbb május 20-ig javíthatja és küldheti vissza. Ezt követően a NAV úgy ellenőrzi a bevallást, mintha az adózó saját maga töltötte volna ki a dokumentumot. Előfordulhat olyan eset, amikor a NAV az adózó javára téved. Ebben az esetben szintén érdemes jelezni az elírást, mert ha később a hatóság rájön a tévedésre, visszaköveteli a különbséget.

Abban az esetben, ha valakinek nem küldi el a hatóság a bevallás tervezetet a NAV ügyfélszolgálatánál teheti meg a reklamációt. Arra érdemes odafigyelni, hogy a május 20-i határidőt minden esetben be kell tartani, tehát senkit nem mentesít a bevallási kötelezettség benyújtása alól, ha a NAV nem küldi el időben a tervezetet, ezért érdemes észben tartani a határidőket és szükséges esetben felkeresni a hatóságot a megfelelő együttműködés és a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A hatóság által küldött adóbevallást minden esetben érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy megfelelőek-e az adatok, a feltüntetett jövedelmek, jóváírt kedvezmények és adott esetben szükséges jelezni az észrevételeket, eltéréseket a hatóság felé a megadott időpontig. Előfordulhatnak esetek, amely során összetett problémával találja szemben magát az adózó, ez esetben indokolt lehet adószakértő bevonása a megfelelő eljárás érdekében. Amennyiben esetlegesen Önnek is nehézsége támad a bevallás értelmezése, korrekciója során, bátran forduljon szakértőinkhez!

Németh-Bojtor Imola

AKCIÓ