Uber-sofőrök figyelem!

das_konyveles_uber_soforok

das_konyveles_uber_soforok

Ha szeretnéd legálisan végezni a tevékenységet, a D.A.S. Könyvelőiroda segít!
Néhány napja megjelent a NAV holnapján egy cikk az Uber sofőrök adózásáról. Ez a sofőrök számára mindenképpen egy előremutató pozitív jel, azt mutatja hogy a NAV hajlandó elfogadni az Uber magyarországi működését, és lépéseket tesznek afelé hogy legálisan lehessen végezni a tevékenységet. Ez viszont azt is jelenti, hogy aki ennek ellenére feketén folytatja tovább a vezetést, arra gyakori razziák és kemény büntetések várnak.

Az idézett NAV-os cikk viszont arra nem hívta fel a figyelmet, hogy a személyszállítási tevékenység szakképesítéshez és engedélyhez kötött. Tehát kell hozzá PÁV II alkalmassági vizsga, Személygépkocsis személyszállító szolgáltató vizsga, Szakmai irányítói vizsga/Vállalkozói, valamint az autót is vizsgáztatni kell, mindez a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál intézhető.  Ezeket a követelményeket a 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet írja le részletesen.

Előírja továbbá a kormányrendelet a pénzügyi teljesítőképességet: az adózó köztartozásmentes kell legyen, és rendelkeznie kell vagyoni biztosítékkal. Utóbbi összege szállítható utasonként 50 000 Ft, elkülönített számlán kezelt vagyon vagy biztosító által nyújtott felelősségbiztosítás formájában.

Visszatérve az adózásra: a tevékenység csak adószám és közösségi adószám birtokában végezhető, egyéni vállalkozóként vagy céget alapítva. A vállalkozó lehet KATÁ-s, vagy fizethet személyi jövedelemadót tételes költségelszámolással vagy átalányadózással, vagy cég esetén társasági adót, továbbá fizet iparűzési adót és felmerülhet járulékfizetési kötelezettsége. A cégformák és adózási módok közül a D.A.S. Könyvelőiroda segít választani – vegye igénybe tanácsadási szolgáltatásunkat!

Megbonyolítja az adózást, hogy az Uber külföldi cég, így az Uber és a sofőr közti üzleti kapcsolatra az Áfa-törvény közösségi kereskedelemről szóló paragrafusai vonatkoznak. A külföldi cégtől igénybe vett szolgáltatás „fordított áfás”, így a vevő köteles az áfát bevallani és befizetni. Az uberes vállalkozó hiába alanyi áfa mentes, erre az ügyletre vonatkozóan mégis áfa kötelezettsége keletkezik.

A számlázás, bevétel és költség elszámolás a gyakorlatban a következőképpen tud működni:

 • A viteldíjat a sofőr számlázza az utasnak az Uber online számlázójával (a számlázó használatáról kell beadni SZAMLAZO nevű bejelentő nyomtatványt a NAV-nak). Ez lesz a vállalkozás bevétele.
 • A viteldíj 20{adca653ce364150f36f07e9b44d21d77792386d692f38ea2f81165016a22639f} illetve 25{adca653ce364150f36f07e9b44d21d77792386d692f38ea2f81165016a22639f}-át az Uber beterheli, erről az Uber állít ki számlát a sofőr felé. Ennek a számlának a fizetendő áfája (27{adca653ce364150f36f07e9b44d21d77792386d692f38ea2f81165016a22639f}) terheli a sofőrt, amelyről áfa-bevallást és EU-összesítő bevallást kell benyújtani, és az áfa összegét megfizetni a NAV felé.
 • Tételes költségelszámolás választása esetén elszámolható költségként minden a vállalkozási tevékenység folytatása érdekében felmerült kiadás: képzési- és vizsgadíj, üzemanyag, gépjármű karbantartási költségei, értékcsökkenés, internetcsomag díja, könyvelési díj, stb.

Ha az autóval kapcsolatos költségek elszámolásra kerülnek, akkor a vállalkozó cégautóadó fizetésre kötelezett! KATÁ-s vagy átalányadózó vállalkozó esetén nincs tételes költségelszámolás, nincs cégautóadó.

Amennyiben szeretne olyan könyvelőt, aki minden kérdését megválaszolja, és segít kiválasztani azt az adózási módot, amivel a legjobban jár, forduljon a D.A.S. Könyvelőirodához!

Könyvelési szolgáltatásunk Uber-sofőrök részére: 5 000 Ft+áfa/hó (katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozás esetén)

 • bevételi nyilvántartás vezetése
 • áfa bevallások és EU-összesítő nyomtatványok készítése, alátámasztó analitikával
 • éves adóbevallások (SZJA, IPA, KATA) elkészítése
 • folyamatos támogatás a működés során: adótanácsadás, kérdések megválaszolása

Vállalkozás indítás asszisztencia szolgáltatásunk: 10 000 Ft+áfa egyszeri díj

 • adótanácsadás, teendők átbeszélése
 • adószám, közösségi adószám, nyilvántartási szám, törzsadat (UBER-re feltöltendő)
 • bejelentkező nyomtatványok kitöltése NAV, IPA, Kamara felé
 • számlázóprogram bejelentése NAV felé
 • Bt, Kft alapítás esetén partner ügyvédi irodánk közreműködik (a fenti ár az ügyvédi díjat és cégbírósági illetéket nem tartalmazza)

Fordulj hozzánk bizalommal!

AKCIÓ