Ügyvezető jogviszonya – esettanulmány

das_konyveles_ugyvezeto_jogviszonya

das_konyveles_ugyvezeto_jogviszonya

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az ügyvezető miképpen láthatja el a feladatait. Mint személyesen közreműködő tag a feladatait munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban, vagy nulla forintos megbízással láthatja el, de utóbbi esetben, ha ez a főállása, akkor kötelező járulékminimumot kell fizetnie.

Jelen cikkünkben azt írjuk le példaként, hogy egy konkrét ügyfelünkkel történt tanácsadás keretében miképpen gondoltuk át, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb választás.

A példánkban szereplő Kft ügyvezetőjének nincs más munkája, így a Kft-ben végzett tevékenysége révén van TB-biztosítása, azaz főállásúnak minősül.

Ha megbízásban látná el az ügyvezetést, akkor legalább havi 80 ezer forint járulékot kell fizetnie, kötelező járulékminimként, akkor is ha ennél kevesebb vagy nulla jövedelmet vesz fel havonta a cégből.

Ha munkaviszonyban dolgozik, akkor a munkabér után kell megfizetnie az adó- és járulékterheket.

Az adott ügyfélnél volt egy perdöntő szempont: három gyereke van, akik után családi adókedvezményre jogosult. A családi adó- és járulékkedvezményt csak a tényleges munkabérből lehet érvényesíteni, a kötelező járulékminimum összege nem csökkenthető családi kedvezménnyel.

A konkrét adószámításokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Untitled-4

Ezért ügyfelünk tanácsunkra úgy döntött, hogy saját magát munkaviszonyban alkalmazza cégében, kihasználva a családi adó- és járulékkedvezményt.

Ha a jövőben a cég már több profitot termel, a munkabér összegét akár meg is emelheti, hiszen a jelenlegi összeggel nem tudja a maximálisan járó családi kedvezményt igénybe venni, ilyen szempontból érdemes magasabb munkabérről dönteni.

Mivel a korábbi társasági szerződésben még „megbízás” szerepelt, így szükséges ügyvédhez mennie, lemódosítani a társasági szerződést – de ez az egyszeri költség elenyésző ahhoz képest, amit a havi adókon spórol.

Hasonló kérdésekben, cégalapítás előtt, vagy meglévő cégének adóoptimalizálásában szívesen segítünk! Vegye fel velünk a kapcsolatot: info@daskonyveles.hu

Greguss Kinga

AKCIÓ