A vállalkozás indításának buktatói

A vállalkozás indításának buktatói

A KSH adatai szerint az induló vállalkozások többsége nem éri meg az ötéves kort. Gyakran a kettő évet sem. De mi lehet ennek az oka?

Természetesen sok olyan tényező is közre játszhat a cég életében, amelyre a legnagyobb gondossággal és tervezéssel sem lehet felkészülni. Az esetek többségében azonban nem erről van szó.

Nézzük meg, mik a leggyakoribb hibák, problémák! Mire kell figyelni és hogyan érdemes belevágni egy induló vállalkozásba?

KSH kis vállalkozások demográfiája 2017.
Vállalkozások ötéves túlélési rátája

Minden anyának a saját gyermeke a legszebb, legokosabb…

De vajon az Ön vállalkozása tényleg olyan sikeres lesz, mint szeretné? Ma tíz induló vállalkozásból kettő nem éli túl már az első évét sem! Ha Ön nem a gyorsan elbukók táborához szeretne tartozni, akkor meg kell tanulnia vállalkozni!

KSH kis vállalkozások demográfiája 2017.
Megszűnt vállalkozások aránya a működők százalékában

Az első fontos lépés, hogy meg kell vizsgálnia a helyzetet, és egy üzleti tervet összeállítani.

Ettől nem szükséges pánikba esni! Az üzleti terv elkészíthető akár egy kockás füzet egyetlen oldalán is, nem kell, hogy több tízoldalas dokumentum legyen.

A lényeg, hogy átlássuk, hogy milyen adatokat, információkat kell összegyűjtenünk a piacról:

 • van-e reális kereslet a termék/szolgáltatás iránt?
 • mennyiért tudom eladni a portékám?
 • mennyiért tudom beszerezni a szükséges anyagokat, szolgáltatásokat?
 • képes vagyok-e beszerezni azokat (hozzáférhetőek)?

Egy egyszerű kalkulációt ma már bárki könnyen összeállíthat, hiszen az esetek többségében óriási információmennyiséghez juthatunk csak az interneten keresztül is.

Tehát: ötlet + információgyűjtés + tervezés = SIKER

Hogyan tovább, mi a következő lépés?

Először is tisztázni kell, hogy az adott vállalkozás milyen tevékenységi kört számlázna? Megvan-e hozzá a vállalkozónak a tevékenység végzéséhez szükséges képzettsége? Vagy fel tud-e venni megfelelő képzettségű alkalmazottat?

Azt is szükséges vizsgálni, hogy az adott tevékenységhez szükség van-e engedélyhez, netán bejelentéshez kötött? Vagy esetleg további előírásoknak – pl. letéti összeg – kell megfelelnünk?

KSH kis vállalkozások demográfiája 2017.
2012-ben újnak minősülő vállalkozások túlélési rátája főbb gazd. formák szerint

Egy tanulságos példa

Egyik ügyfelünk a vállalkozása megalapítását követően fordult hozzánk, munkaerő kölcsönzéssel szeretett volna foglalkozni. Megvoltak a vevőkkel az előzetes megállapodások, és szóbeli megegyezések a leendő munkavállalókkal, klassz elképzelés az üzleti etikáról, úgy érezték minden sínen van.

Sajnos azonban nem tájékozódtak előzetesen a tevékenységi előírásokról, könyvelőirodánktól tudták meg, hogy a kft. 3 millió forintos alapító tőkéjén túl további 10 millió forintot letétbe kellene helyezniük.

Mivel az összeget nem tudták előteremteni, néhány hónap után a megszűnés mellett döntöttek – úgy, hogy soha nem is tudtak működni.

Milyen vállalkozást indítsak?

A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása elsősorban jogi kérdés, hiszen a tulajdonosi háttér, a tevékenység kockázati szintje, és az ahhoz kapcsolódó felelősség határozzák azt meg. De a vállalkozási forma és a választható adónemek szoros összefüggésben vannak, ezért adótanácsadóra/könyvelőre is szükség van még a cégalapítás előtt!

Ezért célszerű olyan céget keresni, ahol komplex tanácsadási szolgáltatással segítik az induló vállalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy ügyvédek, könyvelők, adózási szakemberek, bérszakértők közösen alakítják ki a legkedvezőbb megoldást az ügyfél egyedi helyzetére vonatkozóan.

Mik a legfontosabb szempontok?

 • felelősség
 • tőkeigény
 • szüneteltetés
 • megszüntetés
 • pályázati lehetőségek

Adózás

A két fő adózási terület, ami minden vállalkozást érint:

 1. ÁFA (forgalmi adó)
 2. Jövedelemadók

Az ÁFA esetén vannak tevékenységek, amelyek mentesek az adó alól (tárgyi mentesség), és van lehetőség választani a mentességet (alanyi mentesség – évi 12 millió forintos bevételi értékhatár alatt). De vannak speciális tevékenységek, ahol választható, hogy áfakötelessé tesszük-e őket, vagy áfamentes marad (pl. ingatlan bérbeadás).

Ha ÁFA alany lesz a vállalkozásunk, akkor bizony oda kell figyelni, hogy a nettó bevételünk feletti ÁFA összege nem a vállalkozást illeti – azt bizony be kell fizetnünk a NAV-nak (természetesen a költségeink többségének ÁFA tartalmát pedig visszaigényelhetjük).

Jövedelemadók területén a társasági forma függvényében jellemzően a TAO és a KIVA (társas vállalkozások) vagy az SZJA és a KATA (egyéni vállalkozók) közül választanak az induló vállalkozások.

Hogy nekünk éppen melyik a kedvezőbb, bizony nem a szomszéd tapasztalata alapján célszerű eldönteni. Ha nem a megfelelő vállalkozási formát és a legelőnyösebb adózási formát választjuk, az bizony átlagosan 20-30 százalékkal is csökkentheti a vállalkozás eredményét.

Érdemes tehát az elején alaposan megtervezni a működést és megbízható partnereket keresni, akik támogatják a vállalkozásunk sikerét a megalakulás előtti perctől.

Aktuális piaci helyzet

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban természetesen megcsappant az újonnan alakuló vállalkozások száma, azonban a veszélyhelyzet feloldásával visszatért a vállalkozókedv is.

2020. júniusában az előző évi azonos időszakhoz képest 18%-kal több, összesen 11.300 új vállalkozást jegyeztek be hazánkban.

Vajon az Ön vállalkozása a túlélők között lesz?

 Vegye igénybe a DAS Könyvelés segítségét, ha szeretné megnövelni vállalkozása túlélési esélyeit!

Keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén!

Telefon: +36 20 433-8280

E-mail: info@daskonyveles.hu

Weboldal: www.daskonyveles.hu

AKCIÓ