Változások a pénzbeli ellátások igénylésében

das_konyveles_Valtozasok_a_penzbeli_ellatasok_igenyleseben

das_konyveles_Valtozasok_a_penzbeli_ellatasok_igenyleseben

Korábban már volt róla szó, hogy az ügyintézés egyszerűsítése érdekében csak elektronikus úton lehet majd a pénzbeli ellátási igényeket beadni a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók számára. Ez a határidő most július 1-jével eljött és az alábbi cikkünkben minden ezzel kapcsolatos teendőt ismertetünk, kitérve arra, hogy a nyomtatványokat melyik kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény szerint 2017. július 1-jétől a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki, és a kormányhivatalnál történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus úton nyújthatja be azokat.

A nyomtatványok beadása előtt mindenképpen regisztrációs lapot kell beküldeni a foglalkoztatónak a kormányhivatal egészségbiztosítási szervéhez hitelesen (vezető tisztségviselő aláírásával, lepecsételve) aláírva. (Természetesen erre csak akkor van szükség, ha a foglalkoztató korábban még nem regisztrált.). A regisztrációs lapon bejelenthetők képviselőként meghatalmazottak is, mint pl. könyvelők, tb ügyintézők. Mindezekről részletes tájékoztatás olvasható a http://neak.gov.hu/data/cms1009235/PEO.29.U.pdf kitöltési útmutatójában.

Megjegyzés: A regisztrációs lap bármelyik egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatalhoz benyújtható, de a gyorsabb ügyintézés végett javasolt a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatalnál bejelentkezni.

Az elektronikus ügyintézéshez elengedhetetlen a képviselőnek vagy a meghatalmazottnak az ügyfélkapus regisztráció, mivel a nyomtatványok csak ezt követően küldhetők meg elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül. A gyorsabb ügyintézés érdekében regisztrációra akár időpontot is lehet foglalni a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio oldalon.

Egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatalok
2017. január 1-jétől – szervezeti változásokra tekintettel – az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel, a baleset üzemiségével és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos kérelmek elsőfokú elbírálása már nem a kormányhivatal megyei, illetve fővárosi szerveihez tartozik, hanem a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalaihoz, illetve Budapest XIII. kerületi hivatalhoz kerültek át. Erre tekintettel, a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket a székhelye szerinti egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatal járási hivatalához, illetve Budapest XIII. kerületi hivatalához (ez utóbbi címe: Budapest, Teve utca 1/a-c) nyújthatja be.

Megjegyzés: Ha táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj kapcsán az elsőfokú döntést az egészségbiztosítási ügyekben eljáró járási kormányhivatal vagy a XIII. kerületi hivatal hozta meg, akkor a fellebbezési kérelem alapján, másodfokon Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

Tóthné Kalmár Hajnalka

KAPCSOLAT